Mindfulness Den Helder
 
Mindfulness
Achtergrond
Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is eind jaren '70 ontwikkeld door de Amerikaanse microbioloog Jon Kabat-Zinn. Hij is oprichter van de Stress Reduction Clinic, waar hij voor uitbehandelde patiënten met chronische klachten (ziekte, burn-out, vermoeidheid, pijn) een 8-weekse mindfulnesstraining ontwikkelde. Deelnemers bleken na afloop minder pijn en meer energie te hebben en een grotere kwaliteit van leven te ervaren.

Ook in Nederland bestaat inmiddels veel belangstelling voor mindfulnesstraining. Het wordt binnen de gezondheidszorg aangeboden als aanvulling op bestaande behandelingen, maar ook daarbuiten is de training populair. Zo komt de een om beter met stress om te gaan en de ander om een leven met ziekte en pijn te leren hanteren.

Mindfulness: zweverig of aards?
Mindfulness train je door gebruik te maken van yogaoefeningen en meditatietechnieken. Soft? Zweverig? Zeker niet! Wie de training volgt, merkt al snel hoe 'down to earth' mindfulness is. De oefeningen nodigen uit om opmerkzaam te zijn en de aandacht te houden bij wat er zich nu voordoet. In het dagelijks leven dus. Mindfulness zet je met beide voeten stevig op de grond.

Wetenschappelijk onderzoek
Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness. De resultaten van deze onderzoeken bevestigen de positieve ervaringen van deelnemers aan mindfulnesstrainingen.

Voorbeelden van recente onderzoeksresultaten:
  • Vermindering van slaapverstorende processen, zoals piekeren (Winbush en collega’s - 2007)
  • Lagere stressniveaus en een vermindering van burnout symptomen bij professionals in de zorgsector (Irving, Dobkin en Park - 2009)
  • Significante vermindering in waargenomen stress bij gezonde volwassenen in een werksetting (Klatt en collega’s - 2008)
  • Vermindering van pijnintensiteit bij mensen met chronische pijn, fybromyalgie en gespecificeerde pijn, zoals lage rugpijn (Oskam en collega’s - 2009)
  • Vermindering van psychosociale stress, angstklachten, moeheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen bij mensen met kanker (Ledesma en Kumano - 2009)

  • "Er zijn in werkelijkheid maar twee problemen;
    Óf je wilt iets wat er niet is, óf er is iets wat je niet wilt"
    Annemarie Postma

    Lid van beroepsvereniging VMBN , Categorie 1, lidmaatschapsnummer: 2016776 | KvK-nummer: 68100825